zonnecreme

ZEG VAARWEL TEGEN ONVEILIGE ZONNECRÈMES

De zomer is begonnen! Als het goed is zouden de flessen zonnecrèmes als warme broodjes over de toonbank moeten vliegen. Met alle aandacht in de media voor ‘gevaarlijke’ ingrediënten in zonnebrandcrèmes, zou je bijna niet meer durven smeren…
Begrijpelijk, want wat veel mensen niet weten, is dat veel stoffen die in conventionele zonnecrèmes zitten net zo schadelijk kunnen zijn dan de zon. En zelfs huidkanker kunnen veroorzaken…

Toch is smeren absoluut nodig! Via deze blog wil ik jullie op weg helpen naar de keuze voor een goede en veilige zonnecrème.

Een goede zonnecrème vinden met én veilige UV-filters én zonder toevoeging van allerhande stofjes die beter niet in een verzorgingsproduct zitten, is niet evident! Zelfs voor mij viel de zoektocht naar goede producten niet mee. En dat is toch eigenlijk wel bizar als je kijkt hoeveel flesjes en tubes er op de markt zijn….

 

CHEMISCHE FILTERS VS MINERALE FILTERS

Een eerste, groot onderscheid dat je moet maken is of je een crème met chemische al dan niet minerale filters wil smeren.

 

Chemische filters
De meeste UV-filters die gebruikt worden in conventionele zonnecrèmes zijn chemische filters. Chemische filters trekken in de huid en absorberen hier de UV-straling en zetten ze om in een onschadelijke vorm. Ze smeren zeer licht uit.

Er bestaan UVB- en UVA-filters. UVB-stralen verbranden, UVA-stralen verouderen. De ene zonnefilter beschermt voornamelijk tegen UVB, de andere tegen UVA, waardoor het meestal noodzakelijk is een cocktail aan chemische filters in 1 zonnecrème te gebruiken.

De meest gebruikte chemische filters zijn octocrylene, homosalate, oxybenzone, octinoxate en avobenzone. Deze hebben zeker geen historiek van veiligheid…

Er zijn zéker ook een aantal (meer recente) veilige chemische zonnefilters op de markt, zoals Uvinul A plus, Octyltriazone, Iscotrizinol, Tinosorb. Echter, dit zijn de beschermingsfilters met het hoogste prijskaartje waardoor deze amper in conventionele crèmes gebruikt worden. Of je vindt wel een goede filter terug, maar dan gecombineerd met veel minder goede filters om te stabiliseren, UVA- en UVB-bescherming te bieden, etc.

 

Nadelen chemische filters

Heel wat (onveilige) chemische filters zijn omstreden omwille van:

1. de opname door de huid zorgt ervoor dat ze in de bloedbaan terechtkomen. Ons bloed gaat door ons ganse lichaam. Wat zijn de effecten hiervan op lange termijn? We vinden chemische zonnefilters nu al terug in urine, bloed en zelfs in moedermelk.

2. veel chemische zonnefilters hebben een wetenschappelijk bewezen nadelige invloed op ons hormonaal systeem. Deze effecten zie je niet enkel in de personen zelf maar eveneens bij hun nageslacht. Kanker is een ziekte die vaak hiermee in verband wordt gebracht.

3. zoals hierboven al gezegd: veel chemische filters zijn instabiel. Ze worden afgebroken door zonlicht: hierdoor verliezen ze snel hun beschermend effect én worden er zeer reactieve chemische stoffen gevormd (vrije radicalen). Ook deze worden gelinkt aan kanker.

 

Voordelen chemische filters

1. Crèmes met chemische filters zijn heel licht smeerbaar.
2. Crèmes met chemische filters worden snel opgenomen door de huid.

 

Een overzicht van te mijden chemische filters wordt op de site weergegeven bij Over – Ingrediënten – Not Wanted List.

 

Minerale filters
Minerale filters zijn beschermingsfilters die op de huid blijven liggen en van daaruit het UV-licht weerkaatsen. Ze geven een prima bescherming. Ze vormen als het ware een soort schild op je huid. De crèmes zijn doorgaans iets dikker, maar zeer smeerbaar.

Titaniumdioxide en zinkoxide zijn minerale filters. Ze beschermen beiden tegen zowel UVA als UVB en hoeven daardoor niet gecombineerd te worden met andere zonnefilters. Zinkoxide geeft nog net een tikkeltje meer bescherming dan titaniumdioxide.

We kennen allemaal wel zinkoxide als ingrediënt in luierzalf. Zinkoxide heeft, naast uitstekende zonnebescherming, ook een helende werking op je huid.

 

Voordelen minerale filters
1. Minerale filters blijven bovenop de huid. Hierdoor komen er geen stoffen in je bloedbaan terecht.
2. Minerale filters veroorzaken zelden een allergische reactie. Ze zijn daardoor uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid en kinderen/baby’s.

ADDITIEVEN IN ZONNECRÈMES

Heb je de keuze gemaakt voor een bepaald type zonnefilter, kijk dan ook goed na in de ingrediëntenlijst of het product niet allerhande opvulstoffen bevat die eveneens nadelig kunnen zijn voor je gezondheid of huidirritaties kunnen veroorzaken.

Enkele voorbeelden:
– parfum
– propylene glycol
– PEG’s
– alcohol denat.
– silliconen (vb dimethicone)
– parabenen
– triethanolamine
– nanodeeltjes

Bekijk de ingrediëntenlijst van jullie zonnecrème eens grondig en laat mij weten welke van deze additieven in jullie zonnecrème voorkomen! Ik ben ervan overtuigd dat het er meerdere zijn, ook in zonnecrèmes uit het duurdere segment of van bij de apotheek. En dan hebben we het alleen nog maar over ongewenste additieven…

 

SPRAYS

Geen enkele zonnefilter hoort ingeademd te worden, zelfs niet de meest veilige minerale filters. Beperk daarom het gebruik van sprays, of zorg ervoor dat je in je hand sprayt waardoor je het product niet inademt, en het dan over je huid uitsmeert.

zonnecreme spray

GEVOELIGE HUID?

Parfum
Heb jij een gevoelige huid? Kies dan zeker bewust voor een veilige zonnefilter zonder combinatie met nadelige additieven. Vermijd met stip op nummer 1 het ingrediënt parfum in je zonnecrème!
We weten allemaal dat het niet goed is parfum te sprayen alvorens in de zon te gaan, toch smeren we lustig zonnecrèmes met een hoog gehalte aan parfum ”omdat ze zo lekker ruiken”…

 

Baby’s en kinderen
Ook bij baby’s en kinderen is het belangrijk om te kiezen voor de veiligst mogelijke zonnefilter (zinkoxide!) en alle andere additieven die een nadelige invloed kunnen hebben, volledig te mijden.
Wees als consument altijd bewust en laat je niet leiden door reclame. Ook bekende merknamen die in hun marketing er prat op gaan veilige producten voor het hele gezin te produceren, gebruiken in hun zonnecrèmes en zelfs in de crèmes voor baby’s ongewenste filters en/of ingrediënten.

 

ENKELE TIPS

– Wist je dat een SPF30 voor 97% UV-stralen filtert en een SPF50 voor 98%? Het verschil is écht maar 1%!
– Gezien het betere comfort (smeerbaarheid) van een SPF30 zonnecrème én het meestal aanzienlijke prijsverschil tussen SPF50 en SPF30 biedt Dermagique enkel SPF30 aan.
– Belangrijker is: smeer voldoende! De meeste mensen maken de fout te weinig te smeren waardoor de bescherming enorm afneemt. Een indicatie: je hebt een volledige theelepel nodig voor je gezicht alleen…
– Smeer je om de twee uur in, en als je hebt gesport of gezwommen liefst nog een keertje extra.
– Blijf op het heetst van de dag (doorgaans tussen 12u en 15u) uit de zon, draag een zonnebril of pet.
– Terrasje? Vergeet je decolleté niet…

zonbescherming gevoelige huid

DERMAGIQUE ZONNECRÈMES

Dermagique verkoopt momenteel enkel zonnecrèmes met de meest veilige minerale filter: zinkoxide.

Voordelen zinkoxide:
– best mogelijke zonnebescherming
– helende werking op de huid
– beschermt de huid
– kalmeert jeuk en irritatie
– genezende werking bij eczeem, jeuk, huidaandoeningen

 

Omdat ik vaak de vraag kreeg of ik ook een zonnecrème met een veilige chemische filter in het assortiment kon nemen, heb ik na héél lang zoeken ook geweldige zonneproducten gevonden, die van het Deense merk Derma!

De Sun Oil Spray en Sun Lotion zijn hét alternatief voor iedereen die zich niet comfortabel voelt bij de dikkere textuur van een minerale zonnefilter maar toch een veilig alternatief wil gebruiken!

Deze bestaan uitsluitend uit veilige zonnefilters: Uvinul A plusOctyltriazone , Iscotrizinol en Tinosorb S.
Deze veilige chemische filters:
– beschermen tegen UVA en UVB
– zijn fotostabiel
– worden niet in de bloedbaan opgenomen
– hebben geen hormoonverstorende werking
– geven geen irritatie
– hebben geen toxische of carcinogene werking
– zijn bewezen veilig.

 

Daarnaast bevatten de zonnecrèmes en oliën van Dermagique geen enkel additief dat schadelijk kan zijn voor je!

Meer nog, deze zonneproducten zitten boordevol huidverzorgende ingrediënten:
– antioxidanten die je huid beschermen tegen vrije radicalen en huidveroudering (vb. groene thee, zonnebloemolie, duindoorn, framboos, rozenbottel)
– verzachtende en hydraterende bestanddelen (vb rauwe karitéboter, kokosolie)
– kalmerende ingrediënten (vb. kamille)
– anti-aging ingrediënten (vb. duindoorn, vitamine E)

zonnecreme Dermagique

TOT SLOT

Ik hoop dat ik je een beetje wegwijs heb kunnen maken in de wereld van zonnefilters en zonnecrèmes. Neem je eigen zonneproducten bij de hand en kijk welke ingrediënten er allemaal in zitten. Ik ben ervan overtuigd dat je verbaasd zal zijn!

Weet dat ik altijd beschikbaar ben voor advies ivm de zonneproducten die Dermagique verkoopt.