gevoelige huid aloe vera

EEN GEVOELIGE HUID – WANNEER JE HUID NIETS MEER KAN VERDRAGEN

Heb jij vaak last van een jeukend gevoel, rode vlekjes, irritatie of eczeem? Duikt de irritatie plots op en is ze dan ook even plots weer weg? Dan is de kans erg groot dat ook jij een overgevoelige huid hebt!

Je huid kan reageren op zowat alle stoffen die er bestaan. De meest voorkomende huidallergenen zijn: onedele metalen (nikkel, kobalt, chroom), geurstoffen, conserveermiddelen en -jawel- goud.

Je hebt verschillende vormen van huidreacties op stoffen.

 

IRRITATIE

Bij irritatie of een erg reactieve huid (90% van de gevallen) treden de symptomen meestal meteen na het gebruik van een product op. Je huid wordt dan rood, begint te jeuken, je krijgt rode bolletjes,… Het enige wat je dan wil doen, is je gezicht wassen en het spul eraf halen. In de meeste gevallen verdwijnt de irritatie dan ook nadat het product verwijderd is.

Irritatie is een prikkeling of branderigheid van de huid die vrijwel direct na het aanbrengen van een product ontstaat.

 

ALLERGIE

Het is moeilijker wanneer je een allergie hebt voor een bepaalde stof (10% van de gevallen). Hier treedt reactie meestal pas na 24-48u op. Vaak is je huid in die tijd met zoveel verschillende stoffen in contact gekomen, dat het moeilijk wordt te achterhalen wat nu precies die allergie triggert.

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van je afweersysteem op een ingrediënt dat bij anderen geen problemen veroorzaakt.

Een huidallergie kan plots optreden. Je kan jarenlang niet allergisch zijn geweest aan een bepaalde stof en dit toch plots wel zijn. Vaak heeft dit te maken met een onbewuste langdurige blootstelling aan het allergeen.

Irritatie en allergie komt het voornamelijk voor bij producten die op de huid blijven liggen (vb crèmes, lotions, make-up) en in beperktere mate bij producten die afgewassen worden (vb. douchegels).

 

ALLERGIETEST

Het is erg belangrijk uit te vinden welk stofje jou die reactie geeft. Het beste wat je kan doen, is een allergietest laten uitvoeren bij een dermatoloog. Hij/zij zal dan na een uitgebreid vraaggesprek bepalen van welke stoffen hij/zij een plaktest zal uitvoeren, die over een 4-tal dagen loopt.

Hoe gaat dit in zn werk? Op dag 1 zal de dermatoloog je hele rug gebruiken om in een bepaalde volgorde allemaal kleine hoeveelheden producten op je huid aan te brengen, met er een grote sticker over. Op dag 3 ga je terug voor een eerste resultaat en verdere stofjes die aangebracht worden. Op dag 5 mogen alle klevers en stofjes eraf en kan de dermatoloog perfect zien aan welke stoffen jij allergisch bent. Je krijgt dan uitgebreide informatie mee zodat je weet waar je voortaan op moet letten.

Weten waarvoor je allergisch bent is het écht waard om 5 dagen met klevers op je rug rond te lopen en de soms gekmakende jeuk te weerstaan!

Etiketten lezen is altijd belangrijk, maar cruciaal wanneer je geconfronteerd wordt met een allergie. ‘Kennis is keuzes kunnen maken’ zeg ik altijd. Je kan ingrediënten vermijden.

 

COMBINATIES

Wat je ook moet weten, is dat je soms enkel een reactie krijgt door een combinatie van ingrediënten.
Een voorbeeld: je bent allergisch voor nikkel. Ijzeroxides kunnen minimale dosissen nikkel bevatten. Het kan zijn dat die allergie pas optreedt wanneer je geconfronteerd wordt met een combinatie van meerdere ijzeroxides in combinatie met propylene glycol, maar dat 1 of 2 ijzeroxides zonder propylene glycol jou geen enkele reactie geven!
(Dermagique producten zijn steeds volledig vrij van propylene glycol! Heb je een allergie, dan kan je tijdens een workshop of homeparty steeds producten testen om te zien of je erop reageert)

 

MIJN ERVARING

Allergie? Heel vervelend!
Ik weet er helaas alles van. Jarenlang werd ik geconfronteerd met de meest uiteenlopende huidreacties, vooral in mijn gezicht en op mijn hoofdhuid. Wat ik ook probeerde, het leek niet weg te gaan en ik kon niet achterhalen wat deze reactie veroorzaakte.

Na een allergietest bij mijn geweldige dermatologe werd alles duidelijk: ik ben allergisch voor linalool. Dit is een in de natuur veel voorkomende aromatische stof (vb. in lavendel). Op zich is linalool zeker geen slechte stof, intgendeel, het verlicht pijn & depressie, is rustgevend en ontstekingsremmend.

Het is een beetje zoals een allergie voor pinda’s: het is niet omdat iemand allergisch is voor pinda’s en er hevig op kan reageren dat pinda’s slecht zijn voor iedereen. Maar wel voor die persoon!

 

PATCH TEST

Heb je wel eens last van irritatie maar wil je niet zo ver gaan door een allergietest bij de dermatoloog uit te laten voeren? Doe dan vóór het gebruik van een nieuw product een patch test.

Hoe doe je dat? Breng een beetje van het nieuwe product aan op delen van je huid die algemeen gevoeliger zijn, vb. de binnenkant van je elleboog of op de huid onder je oor. Breng een goed laagje aan en dek af met een pleister. Heb je na 48u geen reactie, dan kan je het product met een gerust hart gebruiken.
Heb je wel een reactie? Was het product dan meteen af en verkoel de huid met een hypoallergene balsem (vb. PHB’s Skin Restore Gel of Odylique Repair Lotion). Je kan het product dan best niet verder gebruiken. Indien de klachten aanhouden, vraag je best advies aan je dermatoloog of huisarts.

 

DERMAGIQUE

Hoor jij bij die 50% van de bevolking met een gevoelige huid? Dan heb ik goed nieuws voor jou!

Dermagique is gespecialiseerd in producten voor gevoelige huid! Naast het feit dat al onze producten vrij zijn van alle mogelijke schadelijke stoffen, zijn onze producten ook geschikt voor een gevoelige huid.

Dermagique heeft daarnaast een uitgebreid gamma aan producten zonder allergenen, voor de ultragevoelige huid. Ik denk hierbij aan mensen met een allergie, eczeem, psoriasis maar ook aan kankerpatiënten die veilige producten zonder allergenen dienen te gebruiken.
De producten voor ultragevoelige huid vind je onder de rubriek ‘gevoelige huid’ en met de tag ‘parfumvrij’.

 

Hierbij alvast een greep uit onze “ultrasensitive products”.
Heb je vragen, aarzel dan niet en neem vandaag nog contact op met mij. Ik help je graag verder!